Het helpt bij
Het is een oneindige methode voor het verminderen van verspilling, waardoor er sprake is van een continue reeks van verbeteringen binnen de organisatie. Dit staat ook bekend als Continu Verbeteren.
Verminderen van verspilling
Het Lean concept ontleent zijn ontstaansgeschiedenis aan TPS – Toyota Production system. Het TPS-model is doorgaans zeer geschikt voor hoog volume productieomgevingen. Lean vindt echter zijn toepassing in elke omgeving, waar verspilling wordt waargenomen. Lean kan zowel in de productie als in de dienstensector worden toegepast. Het lijdt geen twijfel dat Lean tegenwoordig in veel organisaties in de is terug te vinden. Verspilling dat in de Lean-methode wordt geïdentificeerd, staat bekend als “Muda”. Muda is een Japans team voor afval – geïntroduceerd door de Japanse ingenieur Taiichi Ohno van (Toyota) in de jaren 1960.
Hoe maakt u uw bedrijf wendbaarder?
Een heldere strategie is de noodzakelijke eerste stap. U mag nog zo snel en wendbaar zijn, maar zie je ook alles in de juiste richting opschuiven. Vaak is hiervoor te weinig duidelijkheid en riskeren bedrijven hun focus te verliezen. Nieuwe opportuniteiten grijpen, maar passen deze in uw strategie passen en brengen deze dichter bij uw doelstellingen? Om wendbaar(der) te worden, moet u dus een sterke strategie uitstippelen en zorgen dat elke medewerker inzicht heeft en mee aan boord is.
Als uw strategie vastligt, kunnen wij u helpen processen wendbaarder te maken. Elk bedrijf heeft tientallen processen lopen: inkoop, verkoop, stockbeheer, productie, orderverwerking, planning, distributie, onderhoud, marketing, personeelsbeheer… In veel bedrijven zijn die processen afzonderlijke silo’s: elke manager die verantwoordelijk is voor een bepaald proces streeft ernaar om dat zo optimaal mogelijk uit te voeren zodat de KPI’s (key performance indicators) worden gehaald. Maar als elke schakel op zichzelf draait, leidt dat meestal voor de volledige ketting tot verstoring van de wendbaarheid.
Sterkere processen
De lean methodologie is erop gericht om in elke schakel van de ketting, bij elk proces, verspilling tegen te gaan en wendbaarheid te verhogen. De klant staat centraal. Of het nu om manuren, machine-uren, voorraad of energie gaat: elke taak die niet bijdraagt aan de noden en wensen van de klant, wordt als verspilling beschouwd. En wordt met deze methode dus teruggedrongen.
Ed Slatman is een mens- en resultaatgerichte, creatieve, verbindende en enthousiaste professional met werkervaring binnen het werkveld van Teamcoaching, Training, Verandermanagement, Consultancy en Zorg. Om hier onderscheidend in te kunnen en vooral te blijven zijn, staat continu verbeteren bij hem centraal.
Door zijn jarenlange en brede ervaring in verandertrajecten, als projectleider, trainer, coach, leidinggevende en zorgverlener, is hij sterk in het ontwikkelen en begeleiden van veranderprocessen in organisaties, teams en voor individuen. Hij heeft zijn ervaring opgedaan bij Reaal, Scania en het Medisch Centrum Alkmaar.