Lagerslijtage

Product info

Lagers smeren

Een juist smeermiddel selecteren is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de omstandigheden en de toepassing van de lager. Op basis van informatie van u en wat onze sales-advisors ter plaatse zien kunnen zij een passend advies opstellen.

Wat de afgelopen jaren is opgevallen, is dat lagers eerder van teveel dan te weinig smeermiddel worden voorzien. Rond de lager blokken is het dan een grote smeerboel en dat heeft als effect dat mensen het niet gaan doen. Als lagers niet gesmeerd worden, dan is de kans groot dat de onderdelen van de lagering oververhit raken.

Veelal is een smeeradvies vanuit de fabrikant of de machinebouwer te vinden in de documentatie. Hierin staat uitgelegd hoeveel smeermiddel er gebruikt dient te worden

Een smeermiddel is, net als motorolie van een automotor, verouderd als het verzadigd is ten gevolge van vervuiling. De kleur van het smeermiddel is dan grijs/zwart geworden.

De nadelen van een verouderd smeermiddel is dat:

  • Het geen bescherming meer biedt aan de onderdelen die gesmeerd moeten worden.
  • Er te veel vuil in het vet zit waardoor het vet kan geen vuil meer opnemen.
  • De smerende werking loopt terug .
  • En de onderdelen van het lager zullen versneld gaan slijten.
  • Tevens zal de temperatuur als gevolg hiervan in het lager sterk oplopen.
  • De structuur van het lager vet wordt anders en biedt als gevolg hiervan geen bescherming meer aan de lager onderdelen.

Contaminatie

Contaminatie met vaste stoffen betekent voor de lager een vervuiling van smeermiddel door vaste delen die zich verbinden met het smeermiddel. Bijvoorbeeld; stof uit de omgeving, houtzaagsel, meelstof, ijzerdeeltjes en andere soortgelijke ongerechtigheden.

Contaminatie met vloeistoffen is in dit geval vervuiling van smeermiddel door bijvoorbeeld water, oplos- en reinigingsmiddelen en andere vloeibare ongerechtigheden die zich verbinden met het smeermiddel.

De invloed van beide soorten vervuiling op het smeermiddel is dat de smerende en beschermende werking van het smeermiddel terug loopt.

Het gevolg is dat, indien je het proces niet stopt door met de juiste intervallen nieuw vet aan te brengen, onderdelen van lagers sneller slijten en in een later stadium stuk gaan. Daarmee is het lager als geheel vanzelfsprekend ook stuk en dient vervangen te worden. Dat kost tijd, energie en geld. STILSTAND is achteruitgang.

Het proces is te voorkomen door lagers tijdig, met vaste intervallen te smeren of te voorzien van nieuw smeermiddel. Teveel smeermiddel is niet goed, te weinig ook niet. Het advies is dan ook het smeeradvies van zowel lager fabrikant, smeermiddelen fabrikant als machinebouwer te volgen. Belangrijk is te letten op de bedrijfsspecifieke omgeving en omstandigheden waarin machines bij gebruikers operationeel zijn.

Automatiseer waar mogelijk smeerprocessen van lagers door het inzetten van automatische smeer potjes die bij ons verkrijgbaar zijn gevuld met standaard universeel vet en desgewenst ook met een klant specifiek smeermiddel.      

Lagers

In deze blog bespreken we problemen omtrent smeermiddel van lagers.

Ontdek ons op de sociale media

Nieuws Hub